Ten serwis jest w trakcie budowy. Niebawem ruszamy z nową stroną www. Za niedogodności przepraszamy.

Zmniejszyć wypadkowość pojazdów służbowych - kolejna inicjatywa Partnerstwa

Data publikacji: 27.09.2007r.

Według przeprowadzonych badań ok. 30% wypadków powodują kierowcy samochodów służbowych. Jak ograniczyć to zjawisko?
Stowarzyszenie Partnerstwo dla Bezpieczeństwa Drogowego proponuje konkretne działania w nowej edycji dwuczęściowego przewodnika Bezpieczna Flota, przeznaczonego dla osób zarządzających flotami pojazdów służbowych i kierowców samochodów służbowych.

27 września 2007r. w siedzibie Banku Światowego w Warszawie odbyła się konferencja prasowa, na której reprezentanci Partnerstwa dla Bezpieczeństwa Drogowego (Partnerstwo) zaprezentowali drugie wydanie przewodnika „Bezpieczna Flota”. Druga edycja ukazała się w dwóch wersjach, jako „Przewodnik menadżera. Zarządzanie flotą samochodów służbowych” oraz jako „Przewodnik kierowcy flotowego”.

Pierwsza edycja przewodnika „Bezpieczna Flota – standardy bezpieczeństwa w zarządzaniu samochodami służbowymi”, która powstała pod patronatem międzynarodowej organizacji działającej na rzecz poprawy bezpieczeństwa ruchu drogowego - Global Road Safety Partnership (GRSP), ukazała się w 2006 roku. Pierwsze wydanie spotkało się ze świetnym przyjęciem ze strony ekspertów krajowych i międzynarodowych. Sukces zachęcił Partnerstwo do opracowania nowego, uaktualnionego i poprawionego Przewodnika.

Podczas konferencji, po prezentacji Partnerstwa przez Panią Prezes Ewę Łabno-Falęcką, Pan Ireneusz Tymiński, jeden z autorów Przewodnika, zaprezentował założenia oraz obie części publikacji.

Celem „Przewodnika” jest syntetyczna prezentacja wiedzy Partnerów na temat działań i standardów, które zapobiegają wypadkom drogowym z udziałem samochodów firmowych. Począwszy od uwrażliwienia zarządów i kierownictwa na ryzyko związane z wywieraniem presji czasowej na pracowników użytkujących samochody firmowe (np. na reprezentantów handlowych, dostawców), po świadome kształtowanie polityki flotowej uwzględniającej m.in. prawidłowy dobór parku samochodowego, wyposażenie w niezbędne elementy bezpieczeństwa, dbałość o stan techniczny, wdrożenie wewnętrznych procedur i systemów kontroli, działania edukacyjne i cykliczne szkolenia kierowców.

Pierwsza część Przewodnika, zatytułowana „Zarządzanie flotą samochodów służbowych. Przewodnik menedżera”, ma na celu pomóc w pracy menedżerom flot w ich codziennej pracy. Jest to syntetyczna prezentacja nt. standardów stosowanych w zarządzaniu flotą samochodów służbowych. Oprócz wiedzy o działaniach prewencyjnych w zarządzaniu szkodowością (prawidłowy dobór parku samochodowego, wdrożenie wewnętrznych procedur i systemów kontroli, systemy motywacyjne i szkoleniowe), publikacja daje również interesujące przykłady funkcjonowania flot w różnych firmach należących do Partnerstwa.

Natomiast druga część Przewodnika pt. „Przewodnik kierowcy flotowego”, skierowana do kierowców samochodów służbowych i flotowych, daje praktyczne wskazówki dot. zasad bezpiecznej jazdy, prawidłowego wyposażenia i użytkowania samochodu, procedur w razie wypadku oraz podstawowych przepisów drogowych. Są one skierowane bezpośrednio do kierowców jako uzupełnienie ich wiedzy z zakresu prawidłowego i bezpiecznego użytkowania samochodu jako narzędzia pracy.

Dwuczęściowy „Przewodnik 2007/2008” skierowany jest do przedsiębiorstw i instytucji posiadających samochody służbowe, których ilość w Polsce oceniana jest łącznie do ok. 1,1 mln pojazdów. Jak pokazują badania Komisji Zdrowia i Bezpieczeństwa Wlk. Brytanii, kierowcy użytkujący samochody firmowe powodują nawet do 30% wszystkich wypadków drogowych. Zarządzanie bezpieczeństwem nie może być modą czy też narzuconym obowiązkiem zarządzającego flotą czy zarządów firm. Powinno być stałym elementem odpowiedzialności firmy wobec pracowników i społeczeństwa. Dla przedsiębiorstwa każdy wypadek oznacza wysokie straty (m.in. utratę pracownika, koszty napraw i ubezpieczenia), nie wspominając o czysto ludzkich dramatach dotykających samych pracowników i ich rodziny.

Obecna edycja „Przewodnika” jest elementem przygotowywanego przez Partnerstwo Programu Bezpieczna Flota – stanowiącego cykl szkoleń dla Menadżerów flot samochodów służbowych firm i organizacji borykających się z dużą szkodowością aut firmowych.

„Partnerstwo dla Bezpieczeństwa Drogowego” zrzesza firmy i instytucje, które uważają, że obecny stan bezpieczeństwa na drogach w Polsce stanowi zagrożenie dla każdego użytkownika dróg, przynosi wymierne straty polskiej gospodarce, a także że działania prewencyjne należy rozpocząć od siebie i swoich pracowników.

Stowarzyszenie jest otwarte dla wszystkich firm i instytucji, które chciałyby aktywnie włączyć się w nasze działania.